NBA Insights & Thoughts: Το ΝΒΑ blog που μια στο τόσο ανανεώνεται

21 Δεκ 2013

Λάθος αυτό...

Λάθη πολλά, λάθη λιγότερα, οι περισσότεροι θα υποπέσουν σε κάποια, μερικοί θα καταλήξουν να κάνουν αρκετά παραπάνω, ορισμένοι μισούν το feeling του λάθους.

Κι αν ξεκινήσουμε από μια λίστα με τους παίκτες που το παρακάνουν, στη φετινή κατάταξη δε θα αφήναμε έξω παίκτες όπως ο Evan Turner και ο Victor Oladipo. Υπάρχουν κι εκείνοι που ξεχωρίζουν, αυτοί δηλαδή που έχουν κάνει τουλάχιστον από ένα λάθος σε όλα τα παιχνίδια (26-27 έως τώρα οι περισσότεροι) που έχει αγωνιστεί έως σήμερα: Dwight Howard, Lebron James και Jeff Teague.

Turning down the turnovers
Από την άλλη, υπάρχουν οι παίκτες που έχουν καταγράψει +200 λεπτά αγώνα και λιγότερα από συνολικά 5 λάθη φέτος: ο Jeff Adrien των Bobcats (214 λεπτά με 3 λάθη), ο Robbie Hummel (243 λεπτά με 3 λάθη), ο Steve Novak (201 λεπτά με κανένα λάθος) και... ο Shane Battier, που σε 508 λεπτά έως σήμερα έχει καταφέρει το ασύλληπτο στατ του ενός  (!!!) μόνο λάθους και βρίσκεται πρώτος σε αυτήν την άτυπη κατάταξη του TO ratio (λεπτά/λάθη).

Προηγούμενα ρεκόρ σε παλαιότερες σαιζόν
Ψάχνοντας για αντίστοιχες επιδόσεις σε παλαιότερες χρονιές, στην 2004-05 ο Ryan Bowen (HOU) σε 604 λεπτά είχε καταφέρει να κάνει μόλις 7 λάθη, κάτι που δημιουργεί μια ας πούμε αναμονή, όσο τα παιχνίδια συνεχίζονται και αυξάνεται το κριτήριο των λεπτών, αν o Battier θα συνεχίσει να αρνείται να πουλήσει τη μπάλα με την ίδια επιμονή στο treshold των παραπάνω λεπτών, αν και φαίνεται ότι θα το πιάσει μάλλον εύκολα.

Επίσης έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στους παίκτες που είχαν καταφέρει να έχουν turnover/minute ratio μικρότερο από 0.5, σε περισσότερα από 1.200 αγωνιστικά λεπτά. To κοινό χαρακτηριστικό των τριών από τους τέσσερις είναι ότι είναι κατά βάση "σουτέρ", ως μπασκετικές προσωπικότητες, εκτός από μία εξαίρεση:

Steve Novak (ΝΥΚ) 2012-13: 1.641 λεπτά (81 παιχνίδια) και 12 λάθη (TO/min: 0.3)
Matt Bonner (SAS) 2011-12: 1.326 λεπτά (65 παιχνίδια) και 14 λάθη (TO/min: 0.4)
James Jones (MIA) 2010-11: 1.549 λεπτά (81 παιχνίδια) και 21 λάθη (TO/min: 0.5)
Michael Cage (PHI) 2096-97: 1.247 λεπτά (82 παιχνίδια) και 17 λάθη (TO/min: 0.5)

Το ρεκόρ με τα συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς λάθος
O Battier στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς έτρεξε ένα 15άρι σερί με συνεχόμενους αγώνες χωρίς λάθος, κάτι που του δίνει την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, για παίκτες που είχαν τουλάχιστο 10 λεπτά σε κάθε παιχνίδι για αυτό το σπαν. Οι ανώτερες που έχουν καταγραφεί είναι:

Steve Kerr (CHI) 1994-95: 19 αγώνες σερί (412 λεπτά περίπου), Usg: 14% 
Steve Novak (NYK) 2012-13: 18 αγώνες σερί (450 λεπτά περίπου), Usg: 13%


Το σερί σε λεπτά του Battier είχε χαλάσει στα 309 λεπτά πριν κάνει το 1ο λάθος της σαιζόν, αλλά μετά απ' αυτό τρέχει ένα δεύτερο με 181 λεπτά και συνεχίζει.

Usage%
Κάπου εδώ η κουβέντα μοιραία οδηγείται στην αμφισβήτηση των παραπάνω προτάσεων, ως αποδεικτικά ότι είναι δυνατόν τέτοιοι παίκτες να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα, στην ποιότητα μιας ομάδας γενικότερα ή να βρίσκονται στο μπασκετικό Πάνθεον. Θα έβρισκε κανείς unfair να συγκρίνει επιδόσεις στα λάθη, από παίκτες που είναι συνήθως παγκίτες και ρολίστες, σε σχέση με τις αντίστοιχες που προκύπτουν ως συνέπεια του υψηλού αγωνιστικού χρόνου που παίρνουν οι superstars των ομάδων σε κάθε παιχνίδι συνήθως.

Οι περισσότεροι "καλοί" παίκτες χρησιμοποιούν περίπου το 20-30% των επιθέσεων των ομάδων τους, αν αυτό μεταφράζεται στον συνδυασμό συχνότητας επαφής με τη μπάλα, εκδήλωσης σουτ, κρατήματος της μπάλας και γενικότερα συμμετοχής "με τη μπάλα" στην επιθετική λειτουργία της ομάδας τους.

Ο δείκτης Usage Ratio % που χρησιμοποιεί η BRef, στα παραδείγματά μας δείχνει ότι οι Battier & Adrien φέτος παρουσιάζουν 9,7% Usage στις ομάδες τους, δηλαδή συμμετέχουν σε συχνότητα 1/10 των συνολικών επιθέσεων των ομάδων τους για το διάστημα που βρίσκονται στο παρκέ και είναι μόλις δύο από τους τέσσερις παίκτες φέτος που με περισσότερα από 10 λεπτά ανά αγώνα έχουν Usg% μικρότερο του 10%, μαζί ακόμη με Biyombo και Prigioni. Ας θεωρήσουμε αυτή τη λίστα ως μια κατάσταση με τους πιο Unselvish Players φέτος! 

Φυσικά εκτός του Usage%, η σταδιακή κούραση που συσσωρεύεται στους παίκτες που αγωνίζονται για το μεγαλύτερο μέρος ενός αγώνα (+35 λεπτά) σε σχέση με τους ρολίστες, είναι μια παράμετρος που σαφώς επηρεάζει την ευκολία στο λάθος και αποδεικνύει ότι υπάρχουν: στατιστικά που αφορούν στους "top players" και μια δεύτερη κλάση στατιστικών που ταιριάζουν περισσότερο στους "συμπληρωματικούς".

Conclusion
Έχει επομένως κάποιο ιδιαίτερο νόημα να κρατήσουμε κάτι περισσότερο από τα παραπάνω, πέρα από την ιδιαίτερη ικανότητα παικτών στο σωστό Decision Making? Αν και κάποιος θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηρίσει τους παραπάνω παίκτες ως "ρολίστες", παίκτες που τους αρέσει μόνο να παίζουν άμυνα και αποφεύγουν να παίρνουν επιθέσεις (Battier) ή παίκτες που είναι κατά βάσει spot shooters και δεν έχουν πολλά touches (Novak, Jones, Kerr), εντούτοις είναι προφανές ότι ο Θεός έχει χαρίσει ταλέντο και σε άλλα πράγματα, εκτός του μπασκετικού ταλέντου και των φυσικών αθλητικών προσόντων. 

Καταλήγω ότι δεν είναι τόσο άδικο τελικά να ξεχωρίζουν μερικοί παίκτες για κάποιο ασυνήθιστο και μοναδικό ταλέντο, που εμείς οι περισσότεροι δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε, αλλά για το οποίο σίγουρα υπάρχουν επαγγελματίες προπονητές και scouters που ξέρουν να εκτιμούν. 

Κλείνοντας θα έλεγα ότι προς το τέλος της χρονιάς, στο θέμα "Battier & λάθη ανά παιχνίδι" θα αναφερθεί αρκετός μπασκετόκοσμος στα σοκάκια του Twitter και των NBAblogs με κάποιον τρόπο...

2 σχόλια:

  1. ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΣΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με έχει φάει το basketforum και η δουλειά. Μεγαλώνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή