NBA Insights & Thoughts: Το ΝΒΑ blog που μια στο τόσο ανανεώνεται

10 Μαρ 2012

The Memphis establishment

Η σκέψη μου στην αρχή της περιόδου, όταν είχα ξεκινήσει να βλέπω τα πρώτα παιχνίδια των Grizzlies, ειδικά στο διάστημα που είχε βγει εκτός ο Za-Bon, ήταν ότι είναι πολύ ποιοτική ομάδα για να μείνουν εκτός playoffs. Αν και τότε βρίσκονταν στην 9η-10η θέση της κατάταξης και εκτός playofss (με τους Rockets, Blazers, Suns από πάνω τους), σήμερα με ένα σερί 9-5 τον Φεβρουάριο και ένα 3-0 ως τώρα τον Μάρτιο, βρίσκονται αισίως στην 4η θέση της Δυτικής Περιφέρειας, κάτι που τους προσφέρει τη μοναδική πολυτέλεια να μην πιέσουν την επιστροφή του Zach και να να διακινδυνέψουν κάποια ενδεχόμενη υποτροπή.

Η εκπληκτική βελτίωση/φυσική μπασκετική ωρίμανση του Gasol (link 1, link 2) επιτρέπει στη φετινή ομάδα να κάνει χαμηλών τόνων σχέδια μεν, να έχει βλέψεις για αρκετά ψηλά δε. O Rudy Gay παίζει τόσο μεστά, όσο δεν τον έχω δει ποτέ στο παρελθόν, λες και έχει πιστέψει ότι χρωστάει στην ομάδα του μία μεγάλη χρονιά, που η περσινή της στέρησε, λόγω του τραυματισμού του.

Τα pick n' rolls του Marc με τον Conley είναι απόλαυση να τα βλέπεις, τα σλασαρίσματα του Gay όταν ο Marc έχει τη μπάλα με πλάτη στην κορυφή-χωρίς δόση υπερβολής, μου θυμίζουν τον playmaker ρακέτας Sabonis στη Ρεάλ και μετέπειτα στους Blazers.

Πίστευα ότι κάποια στιγμή ο Gasol θα κλάταρε, μέχρι να ξαναμπεί ο Randolph, αφού είχε μείνει ο μοναδικός πραγματικός ψηλός της ομάδας (ο παίκτης που μαρς θα μαρκάρει το αντίπαλο 5άρι) και αυτό θα του άφηνε πιθανόν κάποιο πρόβλημα κόπωσης, ακόμα κι όταν επέστρεφε ο δεύτερος. Παρόλ' αυτά η ανταλλαγή για τον Speights αποδείχθηκε μία σπουδαία κίνηση του GM Chris Wallace, που έσωσε την κατάσταση, δίνοντας ανάσες στον Gasol, ενώ ο Cunningham ανταποκρίθηκε (απροσδόκητα) καλά.

Με τους Nuggers να έχουν χάσει πολλά παιχνίδια και τους Clippers χωρίς Billups να μην αποτελούν το μεγάλο φόβητρο, η ομάδα του Memphis μπορεί να τερματίσει ακόμη και μέσα στην 4άδα. Αλλά για τους Grizs θεωρώ ότι ακόμα και αν είναι το νούμερο 7 ή 8 στην κατάταξη, έχουν την ποιότητα, το ταλέντο, αλλά και την εμπειρία (πλέον) να πετάξουν έξω οποιονδήποτε προκύψει στον δρόμο τους.

 Όταν με το καλό θα έχει γυρίσει και ο Zach θα έχουν 3 από τους Top-5 παίκτες κατά τη γνώμη μου στο ΝΒΑ στις θέσεις των F-C's, έναν top-15 PG και έναν top-5 περιφερειακό αμυντικό. H τρέλα του ιδιοκτήτη Michael Heislip να δώσει επέκταση στον Randolph μέχρι το 2015 μετά την 1η νίκη σε αγώνα playoff πέρυσι τον Απρίλη, είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση στους παίκτες που αποτελούν στον υπάρχοντα κορμό της ομάδας. Η πίστη αυτή σε όρους επαγγελματικού αθλητισμού και ψυχολογίας μεταφράζεται σε commitment από τους παίκτες να ανταποδώσουν. Στην περίπτωση των Grizzlies δε, υπάρχει η τύχη οι 3-4 καλοί παίκτες με ικανοποιητικό συμβόλαιο να έχουν βρει μία ιδανική χημεία, που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό των παικτών μεταξύ τους και στον σεβασμό στην ιδέα της Ομάδας (το αντίθετο από τους φετινούς Knicks ας πούμε), πάνω στην οποία προσαρμόζονται οι νέες προσθήκες (βλ. Allen, Pondexter, Speights)

Σύνθεση και μέταλλο Playoff Ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου