NBA Insights & Thoughts: Το ΝΒΑ blog που μια στο τόσο ανανεώνεται

13 Ιαν 2012

The Gasols

Intro: Πριν 2 χρόνια, όταν μιλούσαμε για τους καλούς ψηλούς στο ΝΒΑ, λέγαμε απλά "Gasol".

Σήμερα πρέπει να λέμε "Pau Gasol" για να καταλαβαινόμαστε.

Αν δε μιλάμε γενικά για ψηλούς, αλλά συγκεκριμένα για σέντερ, τότε μπορούμε ανεπιφύλακτα να βάλουμε στο παιχνίδι και το "Marc Gasol"...

Αφήνοντας τον Pau στο επίπεδο που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους top ψηλούς στο παιχνίδι, το 2012 είναι η χρονιά που ο μικρότερος αδελφός του αναδεικνύεται για να παραμείνει. Καλύτερος κεντρικός από τον Nene και τον Jefferson σήμερα, o Marc έχει αφήσει έτη φωτός πίσω τον ατσούμπαλο "μικρό αδερφό", που μόνο έσπρωχνε και κάρφωνε, φτιάχνοντας τον εαυτό του, ως έναν μπασκετμπολίστα που μπορεί να κάνει πολλαπλές δουλειές (γονίδια?) στο παρκέ.

Το επιθετικό παιχνίδι των Grizzlies μπορεί πλέον να περάσει από τα χέρια του, ο Marc να δημιουργήσει ή να τελειώσει με την ίδια άνεση. Σίγουρα χούξατ και σουτ από μέση απόσταση αξιόπιστο σχεδόν όσο και του West, "ταύρος" κάτω από το καλάθι. Η διαφορά με φέτος είναι η προσωπική του άμυνα και μιλάμε εδώ για την εκπληκτική ικανότητα να παίζει καθαρά σε όλα τα σουτ των αντιπάλων του. Στατιστικά έχει ανεβάσει τα κοψίματα ανά αγώνα στα 2,7 από τα 1,7 πέρυσι και τα κλεψίματα στα 1,5 από τα 0,9. Μαζεύει 10,9 ριμπάουντ έναντι 7 κατά μ.ο. πέρυσι και αν οι πόντοι του ανά παιχνίδι ανέβουν λίγο ακόμα θα έχει ξεπεράσει και στους πόντους το season best του (14,6 το 2009-10)

Αντίπαλός του σε αυτό θα είναι η αναγκαστική απουσία του "διόσκουρού" του Zach Randolph, που θα μείνει έξω για 3 μήνες περίπου. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο Marc στα 3 πρώτα παιχνίδια με τον Randolph έπαιρνε λιγότερα σουτ (8 κατά μ.ο.), αλλά σκόραρε με καλύτερα ποσοστά (67% στα σουτ, 85% στις βολές) και κατέληγε με περισσότερους πόντους (16,3).

Στατιστικά Marc Gasol 2011-12 (Με και Χωρίς Randolph αντίστοιχα)


Από το παιχνίδι κόντρα στους Bulls, την πρωτοχρονιά του 2012 -που ο Ζαχαρίας τραυματίζεται- και μετά, ο Marc παίρνει περίπου 5 λεπτά παραπάνω κατά μ.ο. Στα επτά παιχνίδια χωρίς το ταίρι του, μέχρι τώρα, παίρνει 10,6 σουτ με 43% ευστοχία μόνο, σκοράροντας 11,6 πόντους περίπου και χειροτερεύει το ποσοστό του στις βολές (61%). Η διαφορά είναι ότι "κλέβει" κάποια ριμπάουντ παραπάνω (11,9 σε σχέση με τα 8,7 πριν), ενώ τελειώνει τα παιχνίδια με 3,1 ασίστς (σε αντίθεση με 1,3 πριν) και κρατάει τα στατιστικά σε κλεψίματα, κοψίματα και λάθη, βελτιώνοντάς τα μάλιστα, οριακά.

Ατυχία θα είναι για την ομάδα του Memphis, ότι θα χάσει, όπως και πέρυσι (τον Gay) έναν από τους 3 καλύτερους παίκτες του, σε μια χρονιά που θα μπορούσαν άνετα να ξαναμπούν στην 4άδα της Δυτικής Περιφέρειας. Ο Marc Gasol θα αναλάβει να παίξει 40λεπτα για να κρατήσει τους Grizzles σε μια καλή θέση, εν αναμονή της επιστροφής του Randolph, καλώς εχόντων των πραγματων για τα playoffs.
Αν μη τι άλλο, ο Marc μπορεί να μπαίνει στην ίδια πρόταση πλέον με τον αδελφό του στην κουβέντα για τους elite ψηλούς στο ΝΒΑ και η αίσθησή μου είναι ότι θα κάνει career year σε ατομικά στατιστικά.

Head2Head Comparison (2010-11 και 2011-12 αντίστοιχα)

(Κλικ εδώ για live head2head αντιπαράθεση καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς!)


Pau και Marc μεταξύ τους τα πάνε περίφημα και μάλιστα σε κάθε μεταξύ τους συνάντηση, ο οικοδεσπότης της περίστασης κάνει τον τραπέζι στον άλλον πριν ή μετά τον αγώνα. Double Trouble για τους αντιπάλους της Εθνικής Ισπανίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου