NBA Insights & Thoughts: Το ΝΒΑ blog που μια στο τόσο ανανεώνεται

15 Ιουν 2010

Me against the World...

5 λόγοι που οι Lakers θα ισοφαρίσουν απόψε τη σειρά και θα τα παίξουν όλα για όλα στο 7ο παιχνίδι:

- Ο Kobe πήρε το πρωτάθλημα του 2000
- Ο Kobe πήρε το πρωτάθλημα του 2001
- Ο Kobe πήρε το πρωτάθλημα του 2002
- Ο Kobe πήρε το πρωτάθλημα του 2008
- Ο Kobe θέλει όσο τίποτα το 5ο του πρωτάθλημα (στο game 5 που δεν το είδα έμαθα ότι τα έσπασε κυριολεκτικά)

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος από τους 16-18 παίκτες που μπορεί να αγωνιστούν απόψε που να θέλει περισσότερο το παιχνίδι αυτό από τον Kobe. Για την ακρίβεια θέλει το παιχνίδι αυτό περισσότερο κι από έναν πιτσιρικά που μαζεύει τα αυτοκόλητα της PANINI και του λείπει μόνο o Messi για να συμπληρώσει το album! Είναι στην καλύτερή του κατάσταση και κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να νικήσει. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή. Ο Jerry West πριν λίγες ημέρες παραδέχθηκε on camera (στην αρχή της σειράς με τους Suns) ότι δεν τον έχει ξαναδεί να παίζει έτσι όπως παίζει στα 2010 Playoffs.

Αν μπορούσα μαθηματικά (δεν είναι και το καλύτερό μου) να διατυπώσω την εξίσωση που μεγιστοποιεί την απόδοση των Lakers θα έβρισκα έα μοντέλο y= a +bx, όπου x=η πιθανότητα ο Kobe να έχει καλή απόδοση με άριστη τιμή το 1.0 και b=o συντελεστής βάσει της φόρμας του και a=το extra benefit της έδρας και η δεδομένη σταθερή απόδοση του Gasol στο Staples.

Γιατί θεωρώ την εντός έδρας απόδοση του Gasol ως "σταθερά", ενώ βάζω την απόδοση του Kobe ως μεταβλητή? Η απάντηση που μπορώ να δώσω εμφανίζεται στους παρακάτω πίνακες:


Ο Gasol στο Staples είναι "άλλος παίκτης": σουτάρει πάνω από 60% και ως αποτέλεσμα, πετυχαίνει 7 πόντους παραπάνω σε σχέση με τους πόντους που κατά μ.ο. πετυχαίνει εκτός έδρας (23,5 έναντι 16,3 περίπου). Στους 10 αγώνες στο Los Angeles δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από τους 19, ενώ αντίθετα στα 11 εκτός έδρας παιχνίδια έχει πέσει δύο φορές στους -10 πόντους.

Κάνω λοιπόν την υπόθεση ότι αν ο Gasol παίξει στα standards του, με μία μικρή βοήθεια από τον Odom απόψε το L.A. θα ισοφαρίσει. Ο Odom άκουσε πολλά, έπαιξε δύο συνεχόμενα άθλια παιχνίδια στη Βοστώνη, όταν η ομάδα του τον χρειάστηκε και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή έχει τον απαραίτητο θυμό και εγωισμό να δώσει αυτό που χρωστάει στον εαυτό τους και τους Lakers, ένα καλό παιχνίδι. Οι Lakers έχουν αρκετές πιθανότητες τη νύχτα αυτή να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.


Ο * (αστερίσκος) υφίσταται βέβαια στο ότι σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια που αναφέρω στατιστικά, στη ρακέτα των L's υπήρχε και ο Bynum σε μία μέτρια (το "σχετικά καλή" είναι μάλλον υπερβολικό για την αξία του "B") κατάσταση . (άνω τελεία) αυτή τη στιγμή δε γνωρίζω κατά πόσο είναι σε θέση να ενισχύσει με την παρουσία του τον Gasol, ώστε να καταφέρει το απαιτούμενο "Green Dogs Absorbtion"...

"Green Dogs Absorbtion": κατανάλωση σημαντικής αξίας από την αμυντική ενέργεια των ψηλών της Βοστώνης (KG, Perk, Rasheed, Davis)

(συνέχεια από την προηγούμενη παράγραφο)...Ειδικά από τη στιγμή που οι ψηλοί έχουν παίξει τον πιο καταλυτικό ρόλο στην έκβαση στης σειράς έως τώρα (βλ. 2-3 for C's). Για την ακρίβεια πιστεύω ότι πλέον δεν παίζει ο Bynum, αλλά το φάντασμά του.

Και ενώ όλα τα φώτα θα είναι στραμένα πάνω στον Kobe, τώρα είναι η ευκαιρία του Odom να δείξει για ποιο λόγο αποφάσισε να ανανεώσει με τους Lakers. Όπως ακριβώς πίστευα και για τον Pierce ότι θα έκανε το μεγάλο παιχνίδι (το περίμενα στο Game 4 αν και ήρθε στο επόμενο τελικά), έτσι πιστεύω ότι στο Staples ο Odom θα κάνει τη διαφορά για τους Lakers. 


Απόψε στις 4:00 θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα παιχνίδια playoffs των τελευταίων ετών (γιατί όχι της τελευταία δεκαετίας).
"One for all, and all for one" για το team spirit των Celtics
"Me against the world" για την ομάδα του Kobe. 

Mόνο που για να καταφέρει τελικά να διεκδικήσει το πολυπόθητο 5ο πρωτάθλημα που ονειρεύεται, θα χρειαστεί το moto του Tupac να διασκευαστεί σε κάτι σαν "Me against the World (hope my teammates finally join me)"...Α, και να το πιστέψουν και οι συμπαίκτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου