NBA Insights & Thoughts: Το ΝΒΑ blog που μια στο τόσο ανανεώνεται

14 Ιουν 2009

Manute Bol


Thinking bigger than he could play
Από τις πιο παρεξηγημένες περιπτώσεις αθλητών είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν για τα έντονα σωματικά τους χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «Ψηλοί», παίκτες που θα τους θυμόμαστε -κακά τα ψέματα- κυρίως για το μπόι τους και λιγότερο για τις επιδόσεις τους.
Παίκτες από όλον τον κόσμο που είχαν την ιδιαιτερότητα να φτάνουν σε μεγάλο σωματικό ύψος, δοκίμασαν την τύχη τους στο μπάσκετ. Χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της τελευταίας 25ετίας ο κοκκινογένης jazzman Marc Eaton (2.24 μ.), ο Καρπάθιος Gheorghe Mureşan (2.32 μ.), ο αμερικανός Shawn Bradley (2.29 μ.) και εσχάτως ο Κινέζος Yao Ming (2.27 μ.).
Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο Σουδανός Manute Bol. Γεννήθηκε στις 16 Οκτώβρη του 1962 στη νοτιοδυτική επαρχία του Warab. Του δόθηκε το όνομα «Manute», που σημαίνει «Ξεχωριστό Χάρισμα» στη γλώσσα των Dinka. Ο Bol, που έβλεπε τον κόσμο από τα 2.31 μ. ξεκίνησε μαθαίνοντας τις βασικές κοινωνικές δομές μιας κτηνοτροφικής -κατά βάση- κοινότητας.
Το ταξίδι του ξεκινά όταν κατά τη διάρκεια πολιτικής επίσκεψης στο χωριό του φωτογραφίζεται για τις ανάγκες της περίστασης (ως τοπικό… αξιοθέατο προφανώς) με τον πολιτικό. Η εικόνα του πανύψηλου νέου φτάνει στα χέρια ενός ξαδέλφου του που κατοικεί στην πρωτεύουσα Khartoum, ο οποίος τον αναγνωρίζει. Τον πείθει να αρχίσει το μπάσκετ, και σε ηλικία 18 ετών αγωνίζεται ήδη σε ομάδες της χώρας του. Ο Don Feeley, προπονητής τότε του πανεπιστημίου του Fairleigh Dickinson, τον εντοπίζει και ο Manute βλέποντας μπροστά του την ευκαιρία μιας ζωής μακριά από αγελάδες, λιοντάρια και ελονοσία, τον ακολουθεί.
Παρόλο που γίνεται επιλογή draft το 1983 (5ος γύρος, Ν. 97) από τους Clippers, δεν υπογράφει ποτέ (για την ακρίβεια ήταν blind pick- μιας και κανείς δεν τον είχε δει από κοντά ακόμη), αφού η Λίγκα ακυρώνει το pick. Ο Bol μη γνωρίζοντας να μιλάει και να γράφει λέξη Αγγλικά, ξεκινά εντατικά μαθήματα στο Cleveland State και συνεχίζει στο Bridgeport University όπου πραγματοποιεί μάλιστα και τις πρώτες του αγωνιστικές εμφανίσεις. Αποφοιτεί το 1985 και οι Washington Bullets αυτή τη φορά αποφασίζουν να πάρουν το ρίσκο της διπλής επιλογής στο draft εκείνης της χρονιάς, του ψηλότερου και του κοντύτερου παίκτη (βλ. Muggsy Bogues-1.59 μ.) που είχαν εμφανιστεί στο ΝΒΑ μέχρι εκείνη τη χρονιά!

Ξεκινάει αρκετά καλά την πρώτη του χρονιά στην ομάδα παίζοντας 80 παιχνίδια (μ.ο. 4π. 6ρ. και 5τ.), θέτοντας το rookie-record για τα περισσότερα κοψίματα σε μία χρονιά με 397, σημειώνοντας μάλιστα την 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε ΝΒΑ (Marc Eaton: 456/1985) και ΑΒΑ (Artis Gilmore: 422/1972) μέχρι και σήμερα.
Ο Bol συνεχίζει για δύο ακόμη έτη στους Bullets, μέχρι που συμφωνεί να μετακομίσει στο Oakland και τους Warriors. Εκεί συνεχίζει τις αμυντικά παραγωγικές σεζόν σημειώνοντας 345 και 238 κοψίματα για τη διετία 1989-90, βάζοντας επιπλέον το τρίποντο στο επιθετικό του παιχνίδι!
Στη διάρκεια της παραμονής του δημιουργεί στενούς δεσμούς με τον Chris Mullin και με τη βοήθεια της γλώσσας αρχίζει να φανερώνει τις ευαισθησίες του για το προβλήματα του λαού του. Το Σουδάν βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου από το 1983 μεταξύ του Βόρειου-Ισλαμικού καθεστώτος, που έχει την εξουσία και του αμιγώς Αφρικανικού πληθυσμού των νότιων περιοχών (http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Sudanese_Civil_War). Με πρωτοβουλίες ο Bol προσπαθεί να αναδείξει το πρόβλημα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επισκεφθεί ο ίδιος εκπροσώπους των Αρχών στο Πεντάγωνο.
Το 1990 η Philadelphia του κάνει νέο συμβόλαιο και γίνεται μέλος της Thump nBump ομάδας των Barkley και Mahorn. Όντας φοβερός πλακατζής, φημολογείται ότι ο Sir Charles υπέφερε στα πειράγματά του. Μάλιστα κυκλοφορούν αρκετά vids με τις μεταξύ τους πλάκες στο UT (http://www.youtube.com/watch?v=Cwc6Sdlhp9A). 
Συνεχίζει δύο μέτριες χρονιές για τα δεδομένα του, ώσπου την τέταρτη ταλαιπωρημένος από ρευματισμούς γίνεται ανταλλαγή. Καταλήγει το 1995 στους Warriors στα 32 του χρόνια, για να κλείσει έτσι το πέρασμά του από το ΝΒΑ. Στον 5ο και τελευταίο του αγώνα εκείνη τη χρονιά που τυχαίνει να είναι και ο πρώτος του εντός έδρας, στο Arena του Oakland, στις 15 Νοεμβρίου 1995, μπροστά στο κοινό που τον αγάπησε περισσότερο, πετυχαίνει 3/3 τρίποντα και σημειώνει 2 τάπες στα 29 τελευταία λεπτά που αγωνίστηκε.
Στατιστικά είναι ο μόνος παίκτης που έχει σημειώσει συνολικά περισσότερα κοψίματα από πόντους στη διάρκεια της καριέρας του. Τελείωσε με 2.086 κοψίματα, 2.647 ριμπάουντ και 1.599 πόντους με μέσο όρο 3.3, 4.2 και 2.6 αντίστοιχα.
  • Ψηφίστηκε στην 2η αμυντική πεντάδα του πρωταθλήματος το 1986
  • Ανακηρύχθηκε 2 φορές κορυφαίος blocker (1986 και 1989)
  • Κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα κοψίματα σε έναν αγώνα (15!) μαζί με τον Shaquille ONeal, ενώ έχει σημειώσει σε 14 βραδιές της καριέρας του πάνω από δέκα κοψίματα
  • Είναι 15oς shot-blocker όλων των εποχών αυτή τη στιγμή (2009)
  • Αγωνιζόταν κατά μέσο όρο γύρω στα 19 λεπτά ανά αγώνα. Σύμφωνα με τον δείκτη Κοψίματα προς 48 λεπτά, υπολογίζεται ότι αν αγωνιζόταν σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα με θα μπορούσε υποθετικά να σταματάει κατά μέσο όρο στα 8,45 κοψίματα ανά αγώνα (block per minute: 0,176)!!!
πηγή: http://hoopedia.nba.com/index.php?title=Manute_Bol)

Τα στατιστικά που «έγραψε» στα δέκα περίπου χρόνια που αγωνίστηκε, βέβαια ήταν πολύ λίγα σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε στο λαό του. Προσπάθησε να προστατεύσει τον πληθυσμό που εκδιώκετο από τον στρατό του καθεστώτος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, στέλνοντας προμήθειες τροφίμων, χρηματοδοτώντας ιατρικές ενέργειες και λειτουργώντας εγκαταστάσεις αποκατάστασης στο Maryland. Λέγεται ότι από τα χρήματα που κατάφερε να μαζέψει τα περισσότερα, αν όχι όλα, κατέληξαν στην πατρίδα του.
Το σημαντικότερο ήταν όμως ότι βοήθησε να γίνει γνωστή η κατάσταση στη χώρα του, προκαλώντας το διεθνές ενδιαφέρον διαμεσολάβησης. Πρωτοστάτησε στο Sudan Freedom Walk (http://www.answers.com/topic/sudan-freedom-walk) για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Εν τέλει μετά από την απώλεια περίπου 1,9 εκ. και τον διωγμό 4 εκ. ανθρώπων από τις νότιες περιοχές του Σουδάν, επήλθε συμφωνία ειρήνης το 2005.
Κατά τη διάρκεια της εξορίας του από το Σουδάν παρέμενε στην Αίγυπτο, όπου δίδασκε σε basketball camps. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αδελφός του Luol Deng. Ο τωρινός star των Bulls θυμάται τον Bol όχι τόσο όσο έναν αθλητή, αλλά ως έναν ηγέτη που γέμιζε με δύναμη και έμπνευση (http://www.nba.com/nba_tv/bol_warrior.html).
Ο Manute Bol θα μείνει στην ιστορία για την αγάπη του να προσφέρει πολλά περισσότερα από όσο μπορεί κανείς να διακρίνει κοιτώντας αυστηρά τις μπασκετικές στατιστικές ενός παλαίμαχου παίκτη. Αγωνιστή καλύτερα…
πηγές/χρήσιμα links:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου